СВЛ Конкурс 2020: Наградени есеи

СВЛ Конкурс 2020: Наградени есеи

Средношколската видео лектира (СВЛ) од Едукативната програма на ФФФ, и покрај сите предизвици оваа година, беше реализирана минатиот месец во онлајн формат, во соработка со Cinesquare. Есеите оваа година беа инспирирани од уште еден неодминлив филмски класик „Со среќа Балтазар“ на францускиот режисер Робер Бресон, на тема „СО СРЕЌА БАЛТАЗАР“: ПОГЛЕДОТ НА ЖИВОТНОТО – ПОГЛЕД ВО ЧОВЕЧКОТО СРЦЕ. По посветената работа на трочелната Комисија во состав проф. д-р Слободанка Марковска, проф. д-р Вангел Ноневски и…

Read More

Промоција на
„Замислување на мирот“ на Вим Вендерс и Мери Зурназии

Промоција на „Замислување на мирот“ на Вим Вендерс и Мери Зурназии

Филозофскиот Филмски Фестивал и Филозофското друштво на Македонија (PHILOSOPHICAL SOCIETY of MACEDONIA), како издавач, Ве покануваат на промоцијата на македонскиот превод на книгата strong>ЗАМИСЛУВАЊЕ НА МИРОТ: ДИЈАЛОГ ЗА ПЕРЦЕПЦИЈАТА (Inventing Peace, A Dialogue on Perception) на режисерот Вим Вендерс и проф. д-р Мери Зурнази. Промоцијата поддржана од Министерство за култура ќе се одржи на 3 ноември (вторник) со почеток од 19:00 ч. во Кинотека на С. Македонија. Промотор на книгата ќе биде проф. д-р Иван Џепароски,…

Read More

Повик за учество – Работилница „Филозофија за деца преку филм“

Повик за учество – Работилница „Филозофија за деца преку филм“

Филозофија за деца, третиот сегмент од Едукативната програма (ЕП) на 10. Филозофски Филмски Фестивал, оваа година ќе се сосредоточи на Работилницата за наставници, студенти и заинтересираните родители. Поради околностите, теоретското предавање и демонстрацијата на методот/ите со учениците се поместени за пролетниот период. Тема на годинешната Работилница ќе биде ФИЛОЗОФИЈА ЗА ДЕЦА ПРЕКУ ФИЛМ и таа ќе се одржи онлајн во три сесии (10-12 ноември, 18:30 – 19:30 ч.) од страна на д-р Веселин Дафов, професор…

Read More

Покана и повик за средношколски есеј ФФФ 2020

Покана и повик за средношколски есеј ФФФ 2020

Средношколската видео лектира, сегмент од Едукативната програма (ЕП) на 10. Филозофски Филмски Фестивал, наменет за средношколците од нашата земја оваа година поради ковид-пандемијата се организира на начин прилагоден на околностите. Така, наместо класичната филмска проекција во МКЦ (претходно закажана за 17 март), во периодот помеѓу 20-25 октомври 2020 год. на онлајн платформата Cinesquare, учениците/менторите ќе можат да го погледнат ремек делото на францускиот режисер Робер Бресон „Со среќа, Балтазар“ (1966), a потоа да пишуваат филмософски…

Read More

Kutlrurama – платформа на Гете-институтот со онлајн културни настани

Kutlrurama – платформа на Гете-институтот со онлајн културни настани

По нашата успешна соработка со Goethe-Institut Skopje минатата година (Ретроспективата Вим Вендес), оваа година Гете ја иницираше платформата „Културама“ (Kulturama) наменета за фриленс уметници или уметнички групи од сите дисциплини, културни институции како музеи, театри, опери, концертни сали, радио станици и промотори на филмската уметност, односно за сите оние кои сакаат нивните онлајн културни настани да имаат интернационален опсег и видливост за љубителите на културата ширум светот. Им благодариме најсрдечно на Гете институтот за продолжувањето на успешната…

Read More

Специјално признание „Стефан Сидовски – Сидо“

Специјално признание „Стефан Сидовски – Сидо“

10. роденденско и хибридно издание на Филозофскиот Филмски Фестивал е посветено на нашиот професор, член на Организацискиот одбор на Фестивалот до минатата година и негов пријател од самиот почеток, проф. д-р Стефан Сидовски. Човекот кој се наоѓа токму на изворот на оваа синергија на филозофијата и филмот во Македонија и чиешто дело се надеваме дека ќе инспирира и други млади автори, од двете области, во иднина да зачекорат по неговите стапки и да продолжат да…

Read More

Најдобри краткометражни филмови на ФФФ 2020, објавени награди

Најдобри краткометражни филмови на ФФФ 2020, објавени награди

Жирито во состав Стефан Палитов, Станислав Лигужињски (Stanisław Liguziński) и Стефан Видиков, по долга и плодна делиберација, одлучи кои се двата Најдобри кратки филма на ФФФ 2020…   ⚜️ ОСЛО (Oslo) на реж. Шејди Сроу / Shady Srour Награда за Најдобар краткометражен филм на ФФФ 2020 („Златен був“ и симболична финансиска награда) ПОГЛЕДНИ ГО ФИЛМОТ: https://cinesquare.net/#/movie/1510/_oslo “ОСЛО е трпeлива повеќеслојна медитација за егзистенцијализмот, направена со маестрално владење на режисерската техника. Му дозволува на гледачот да рефлектира за…

Read More

Краткометражна вечер 1 и средба со Милчо Манчевски (22/05)

Краткометражна вечер 1 и средба со Милчо Манчевски (22/05)

22/05 ПЕТОК Краткометражна вечер 1 и средба со Милчо Манчевски (Milcho Manchevski) 19h00, филмови / 21h30, средба со Манчевски www.cinesquare.net/pff Zoom линк: https://zoom.us/j/91678007392 Избор на филмови од Официјалната селекција на краткометражни филмови (селектор: д-р Дејан Здравков) и ревијално прикажување на краткиот експериментален филм „Четврток“ на Милчо Манчевски. По ревијалната проекција на филмот, и првата вечер на краткометражни филмови доколку сакате да ни се придружите #voistovreme (ако не на исто место :)), ќе се сретенеме во…

Read More

ФФФ CROWDFUNDING АКЦИЈА (4-18 мај)

ФФФ CROWDFUNDING АКЦИЈА (4-18 мај)

[🤚🖐 CROWDFUNDING АКЦИЈА ] ➡️ 14 денови да ни помогнеш Зошто онлајн фестивал и зошто #solidarnakulturnaakcija? https://letsfundit.mk/Home/ProjectDetails/10181   Голем број на културни манифестации низ целиот свет се адаптираа на кризните околности поткрепувајќи го животот преку културата во домашна изолација и давајќи му една перспектива за светот потоа. Повеќе филмски фестивали, во исклучително краток временски период, успеаја да пронајдат или да креираат алтернативни форми и решенија да ги споделат своите програми во виртуелните кино сали овозможувајќи, и за време…

Read More
1 2 3 5